V aprilu akcija Očistimo našo občino – Radovljica 2024

Letošnja akcija »Očistimo našo občino – Radovljica 2024« bo v soboto, 6. aprila. Datum sovpada s 14. Dnevom za spremembe, s katerim združenje Slovenska filantropija spodbuja prostovoljstvo.

Čistilno akcijo organizirajo krajevne skupnosti, društva, vrtci in šole v sodelovanju z občino in Komunalo Radovljica, ki vsako leto poskrbi za vreče, rokavice in odvoz zbranih odpadkov. Pri čiščenju in urejanju naših krajev, sprehajalnih poti in okolice pa sodelujejo številni prostovoljci. Kraji, v katerih bodo akcije organizirane, bodo v marcu objavljeni na tem mestu in v Deželnih novicah.

Sodelujoči kraji

Doslej so čistilne akcije napovedali:
– na Brezjah (zbor na glavnem parkirišču),
– na Lancovem (zbor pred zadružnim domom),
v Lescah (zbor pri restavraciji Center in krožišču Dolina pri Verigi), Studenčicah (zbor pri vodnjaku), Hrašah (zbor pri mlekarni) in Hlebcah (zbor pred gasilskim domom),
– v Ljubnem (zbor pred domom športnega društva),
– v Kamni Gorici (zbor na športnem igrišču),
– v Kropi (zbor pred kulturnim domom),
– v Mošnjah (zbor udeležencev pred gasilskim domom),
– v Podnartu (zbor pred kulturnim domom),
– na Spodnjem Otoku (zbor pri znamenju) in Zgornjem Otoku (zbor pri mlekarni),
– na Srednji Dobravi (zbor pred domom KS) in
– v Vrbnjah (zbor v športnem parku).

Prostovoljci se bodo 6. aprila na vseh mestih zbrali ob 9. uri.

Akciji se bosta spet pridružili tudi OŠ Antona Linharta Radovljica 5. aprila in okrog sto dijakov 4. letnika EGSŠ Radovljica v prvem tednu aprila.

Iz KS Mošnje so sporočili, da bodo v sodelovanju s športnim, turističnim in gasilskim društvom k udeležbi spodbudili njihove člane in skupaj z društvi tudi organizirali delo. Poleg pobiranja odpadkov pa se bodo lotili tudi barvanja kozolcev na vstopu v vas, klopi in ograj treh mostov po gozdnih poteh – te bodo tudi dodatno uredili. Načrtujejo še generalno čiščenje muzeja in kleti kulturnega doma.

Informacije za organizatorje

V prilogah so vabilo in napotki ter obrazci za organizatorje akcij, ki svoje sodelovanje lahko potrdijo do 8. marca (Igor Dornik, dornik.igor@siol.net, 041 644 986).

https://www.radovljica.si/objava/895823

Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov

Ekologi brez meja to pomlad vabijo na nekoliko drugačno čistilno akcijo, v kateri lahko sodeluje čisto vsak in s katero bomo zmanjšali naš digitalni odtis. Gre za čiščenje nepotrebnih datotek, fotografij, aplikacij in drugih podatkov/odpadkov, ki nastajajo v digitalnem svetu in porabljajo ogromno energije, kar pomeni emisije toplogrednih plinov. 100 GB podatkov na primer pomeni toliko ekvivalenta CO2, kot če bi prevozili 114 kilometrov z osebnim avtomobilom. Ogljični odtis digitalnih aktivnosti se nanaša na količino toplogrednih plinov, ki jih povzročajo dejavnosti na internetu, vključno z brskanjem po spletu, pošiljanjem e-pošte, uporabo družbenih omrežij, prenosom datotek, gledanjem spletnih videoposnetkov itd. Digitalne storitve in infrastruktura, kot so podatkovni centri, omrežja in strežniki, zahtevajo veliko električne energije, kar povečuje njihov ogljični odtis. 

Po različnih ocenah naj bi digitalne tehnologije, vključno z informacijsko tehnologijo in komunikacijskimi omrežji, prispevale k 4 – 5 odstotkom svetovnih izpustov toplogrednih plinov v letu 2023, njihov delež pa zraste za približno 6 odstotkov na leto. To je že več izpustov, kot jih proizvede letalski promet. 

Ekologi brez meja so pripravili paket navodil, ki vam bo pomagal počistiti prav vsak kotiček naprav. Navodila so skupaj z drugimi informacijami o akciji in napotki, kako lahko sodelujete posamezniki, šole, podjetja in druge organizacije, objavljena na spletni strani https://digital.ocistimo.si/. Pomembno je, da pred čiščenjem zabeležite izhodiščno stanje in rezultate čiščenja sporočite prek spletnega obrazca na tej strani – https://www.radovljica.si/objava/895823

Related Images:

Dostopnost